Detta är jag.

"Mitt i. Precis med den detaljen som direkt fångar det unika med just den här personen, den här historien, börjar han sitt levande, bejakande berättande. Och lyckas gång efter annan få de framstående personer han porträtterar att bjuda på pusselbitar som ger en bild de aldrig tidigare visat.
Fredrik Emdén nomineras till Årets journalist för att han är en av Sveriges mest spännande pennor och för att han lyckats få flera av Sveriges mest betydelsefulla maktmänniskor att visa vem de är, på riktigt. Långt under den stela kavajen."


Det har gått några år sedan jag nominerades till Årets journalist av Sveriges tidskrifter, men jag tycker att motiveringstexten fortfarande är en sådan fin beskrivning av vad jag vill åstadkomma med mitt skrivande att jag inte riktigt kan släppa den.

Jag har varit verksamhet som journalist sedan mitten av 1990-talet och har hunnit med det mesta inom det som hör till det skrivna ordet. Jag har startat tidning, skrivit böcker, varit webbredaktör, arbetat redaktionellt och hållit föredrag. Med mera.

Sedan 2014 är jag frilansjournalist och författare på heltid. Jag bor i Visby och har Gotland som bas, men har hela landet som verksamhetsområde.

Jag skriver för att förstå mig själv och min omvärld. Jo, Joan Didion brukar säga så, jag vet, men det stämmer även in på mig. Jag vill förstå människors drivkrafter, vad som har gjort dem till vad de är, jag vill veta hur de utvecklas och hur de kan göra världen lite bättre.

När jag skriver är jag en god historieberättare, som drivs av att få säga sådant som är stort och viktigt på ett sätt som är lätt att förstå. Och precis som det står i den fina motiveringen (som för övrigt är från 2013) så utgår jag gärna från den lilla detaljen för att få berätta om det stora skeendet.

Ledarskap och arbetsrelationer är det ämnesområde som jag oftast återkommer till. Jag har under många år skrivit regelbundet för tidningen Chef, framför allt med de grävande porträtt som kallas cheftest. Jag har även i flera års tid varit delaktig i arbetet med att utse Årets chef, som en del i juryn.

Under de senaste åren har mina personporträtt publicerats i tidningar som CaféKupé och HR People.

Jag var redaktör för Svante Randlerts podd Chefssnack, som sändes mellan 2018 och 2022.

Utöver människor och ledarskap är musiken ett brinnande intresse och ibland har jag turen att få skriva om det, till exempel i Zero Magazine.

Jag ingår i det gotländska nyhetsmagasinet Horisonts redaktionsråd och är medlem i Sveriges Författarförbund.

Emden Empire AB, Adelsgatan 21B, 62157 VISBY